Dom�c� vinn� sklep
Snem mnoha na�ich p��tel je m�t sv�j vlastn� vinn� sklep, m�sto, kde by v tmav�m a vlhk�m chladu pomalu dozr�valy k chu�ov� dokonalosti l�ta shroma��ovan� poklady.

V 90 letech 20. stolet� vzrostly p��mo infla�n� ceny dobr�ch ro�n�ku z Bordeaux a n�sledn� vylet�ly nahoru ceny kultovn�ch v�n stejn�ho jm�na i z jin�ch oblast�, tak�e mnoho v�n se po n�kolika letech vl�hvi u� v�bec ned� zaplatit. Milovn�ci v�na s pr�m�rn�mi p��jmy tedy mus� kupovat mlad� v�na a sami je ukl�dat ke zr�n�.
V modern�ch bytech a domech se jen velmi z��dka najdou prostory, kter� by k tomu byly vhodn�, a kdy� u� se objev�, jsou pro dlouhodob� skladov�n� p��li� tepl�.
Existuj� v�ak cesty, jak tyto nedostatky p�ekonat: nap��klad hclad�c� sk��� na v�no, tedy sv�m zp�sobem um�l� sklep v r�zn� velk�ch a r�zn� drah�ch variant�ch. Jestli�e chceme ulo�it p�r tuct� l�hv� pro brzkou sp�ot�ebu sta�� na to kousek- t�eba pod schodi�t�m.
Teplota
Vliv teploty vm�stvosti je velmi d�le�it�, jeliko� biochemick� pochody ve v�n� prob�haj� dvakr�t rychleji, jestli�e se teplota zv��� o deset stup��.
Kdo chce skladovatr l�hve des�tky let, m�l by zvolit mistnost, v n� teplota nep�es�hne 15�C.
Komu jde p�edev��m o zr�n

� v�na a nez�le�� mu na tom, jak dlouho bude prob�hat, m��e ve sv�m vinn�m sklep� tolerovat i teploty do 20�C.
D�letrvaj�c� vy��� teploty by ve v�n� mohly vyvolat jakoby ,, p�ip�len鴴 aroma trochu p�ipom�naj�c� marmel�du.
Je tak� mo�n�, �e sklep bude p��li� chladn�. V�no sice kv�li obsahu alkoholu mrzne pozd�ji ne� voda, ale mezi �4 a� �8 �C praskne l�hev i s t�lnat�m v�nem. P�edt�m se- podle toho, jak dlouho trv� podchlazen�- za�ne vylu�ovat vinn� k�men. Ten je krystalick� a chu� v�na nijak nezhor�uje, sp�e n�m signalizuje, �e v�no nebylo p�ed pln�n�m do lahv� ��dn� stabilizov�no.
Kol�s�n� teploty
V�ce ne� absolutn� teplota ovliv�uje zr�n� v�na kol�s�n� mezi teplem a chladem. Jestlize teplota v z�vislosti na ro�n�m obdob� b�hem kr�tk� dobvy prudce stoupne nebo klesne, za�nou l�hve
,,d�chat��- objem vzduchu kapaliny se p�i n�hl�m zah��t� rychle zv�t��, p�i ochlazen� naopak n�hle zmen��.
P�etlak nebo podtlak, kter� p�itom v l�hvi vznikne, se vyrovn� t�m, �e bu� se z le��c� l�hve pod tlakem dostane v�no mezi z�dku a hrdlo l�hve, nebo se do l�hve nasaje vzduch.
T�m se k v�nu dostne kysl�k, kter� m��e vyvolat vznik ne��douc�ch aroma. Opocen� l�hev proto nen� jen probl�m estetick�, n�br� je i znamen�m, �e mohou nastat probl�my p�i skladov�n�.
Vlhkost vzduchu
Tento faktor se dost �asto podce�uje.
Vlhkost vzduchu by m�la b�t nejl�pe mezi 75 a 85%.

Je-li koncentrace vodn� p�ry v m�stnosti ni���, odpa�uje se tekutina ze z�tek. Ty nejprve oschnou zven��, pak se stanou por�zn�mi a nemohou u� br�nit p��stupu �kodliv�ho vzdu�n�ho kysl�ku do l�hve.
Proto l�hve, kter� se uschov�vaj� v p��li�n�m suchu, zraj� rychleji a ne v�dy dob�e. Velmi vysok� vlhkost vzduchu, kter� podporuje konzervaci l�tek, m��e zp�sobit vznik pl�sn� na jejich povrchu. Pokud se v�ak v�no nedostlo mezi uz�v�r a okraj l�hve, nem� na v�no negativn� vliv. Vlhk� sklepy d��v b�valy probl�mem pro etikety. Modern� etikety se v�ak tisknou na speci�ln� pap�r, kter�mu vlhkost nevad�.
Sv�tlo

Tak jako v�t�ina potravin, podl�h� i v�no vlivu sv�tla. U� po n�kolika t�dnech skladov�n� v jasn� osv�tlen�ch m�stnostech m��e p�edev��m vlivem ultrafialov�ho z��en� doj�t k negativn�m zm�n�m barvy, chuti i v�n� v�na. V�t�ina v�n se sice prod�v� v lahv�ch z barevn�ho skla, kter� ��st sv�tla filtruj�, ale zbytek pronikne i do tmav�ch lahv� a podporuje absorbci kysl�ku. M�stnost, v n� se skladuje v�no, by tedy nem�la m�t ��dn� okna ani jin� otvory, jimi� by st�le p�ich�zelo denn� sv�tlo. Osv�tlen� by nem�lo b�t z��ivkov� a m�lo by se pou��vat jen minim�ln�. V�no je tak� l�pe chr�n�no, jestli�e nele�� na polic�ch voln�, n�br� v origin�ln�ch bedn�ch.
Pachy
Z�tky norm�ln� nepropust� z l�hve ��dnou tekutinu, plyny v�ak jimi v omezen� m��e difunduj�. Spolu se vzduchem z m�stnosti se tak do v�na mohou dostat ne��douc� pachy a ovlivnit chu� a v�ni v�na. Mohou to b�t nap�. rozpou�t�dla unikaj�c� z barev nebo t�sn�c�ch hmot, parf�movan� p��sady do �ist�c�ch nebo prac�ch prost�edk� nebo �terick� oleje pou��van� pro osv�en� vzduchu. Nebezpe�n� pro v�no je tak� chlor. Je obsa�en v mnoha �ist�c�ch a dezinfek�n�ch prost�edc�ch a m��e reagovat s fenolem skryt�m v korku.
Skladov�n�
L�hve s v�nem by m�ly b�t skladov�ny ve vodorovn� poloze, aby z�dky byly st�le vlhk�. Jsou- li l�hve naskl�d�ny do polic nebo do beden, do hlin�n�ch nebo betonov�ch trubek, nen� pro jejich zr�n� rozhoduj�c�.
Po��dek
Ka�d� l�hev v�na m� sv� datum, dokdy mus� b�t zkonzumov�na. Datum z�v�s� na mnoha faktorech. V men��m sklep� sta�� um�stit na bedny nebo police tabulky s ozna�en�m n�zvu, ro�n�ku a po�tu lahv�. P�i v�t��m po�tu l�hv� r�zn�ho p�vodu z�sk�me nejlep�� p�ehled pomoc� knihy v�n, do n� m��eme krom� z�znam� o ulo�en� zapisovat i hodnocen� vzork� a sledovat tak v�voj v�na, jeho� m�me v�t�� mno�stv� z jednoho ro�n�ku.