½ kila hov�z�ho masa
2 hrnky cibule nakrajen� na kosti�ky
2 strou�ky �esneku
2 l��ce oleje
¼ hrnku rozinek
½ hrnku hov�z�ho v�varu
¼ l�i�ky chilli (nebo mal� nep�liv� papri�ka)
½ l�i�ky mlet� papriky sladk�
¼ l�i�ky km�nu
½ l�i�ky oreg�na
¾ l�i�ky soli
pep� dle gusta
�ern� olivy
3 va�en� vejce
1 vejce na pot�en� empanady
Nakr�jejte maso na kosti�ky. Umyjte rozinky a namo�te do hork� vody b�hem 1 hodiny, pot� vyjm�te. Na velk� p�nvi�ce na oleji osma�te nakr�jen� maso, p�idejte cibuli a �esnek a va�te dokud cibule zesklovat�. P�idejte v�var, km�n, oregano, s�l, pep�, chili, sladkou papriku a va�te 3 minuty. Odstavte a nechte vychladnout.
Vyv�lejte t�sto, nechte 3 mm tlust� y nakr�jejte je o pr�meru cca 20 cm. Nakr�jejte uva�en� vejce na pl�tky. Za�n�te plnit empanady sm�si z masa, pl�tek vejce, 1 olivou a trochou rozinek.
Navlch�ete jednu stranu empanady(t�sta), p�elo�te a uzav�ete empanadu p�ehnut�m konc� tak, aby sm�s nevyt�kala. P�et�ete na�lehan�m vejcem a prop�chn�te na dvou m�stech empan�dy.
Vlo�te do p�edeh��t� trouby na 200 �C, pe�te cca. 20 min.
Sm�chejte mouku se sol� a pr�kem do pe�iva. P�idejte zah��t� s�dlo, ml�ko a vodu. Dob�e prom�chejte a zpracujte tak ,aby vzniklo jemn� a nelepiv� t�sto. Nechejte nakynout cca 1 hod. A rozd�lte na ��sti pro lep�� rozv�len�.
P��prava t�sta: Smichejte ingredience,jakmile je t�sto nelepiv� zpracujte do tvaru koule a nechte kynout. Rozv�lejte a pl�te p�ipravenou sm�s�.
M�me v�ce druh� empan�d: mohou b�t sma�en� nebo pe�en� v troub�. Ty sma�en� se pln� mo�sk�mi plody, rybou (na Velikono�n�ch ostrovech-tu��kem), krevetami a s�rem, �unkou a s�rem...