V�no a zdrav�



,,Ani moc, ani m�lo��, t�m bychom se m�li ��d�t, chceme-li, aby v�no m�lo kladn� vliv na na�e zdrav�. P�im��en�m pit�m rozum�me dv� a� �ty�i sklenky denn�, podle toho kolik v��me. Projevuje se tu z�eteln� rozd�l mezi mu�i a �enami. Vypij�-li oba stejn� mno�stv� alkoholu, zjist�me u �eny v��c� 55 kg v�t�� koncentraci alkoholu v krvi ne� u mu�e v��c�ho 80 kg. Pojem ,,um��n�n��� tedy z�vis� na t�lesn� hmotnosti ka�d�ho jednotlivce.

Velk� vyznam m� tak� pravidelnost pit� v�na. �ekneme-li dv� a� �ty�i sklenky denn�, nemysl�me t�m pr�m�rn� po�et. Zvyk nep�t b�hem t�dne v�bec a o v�kendu se pak nap�t p�es m�ru rozhodn� nelze doporu�it, jestli�e u v�na chceme vyu��t i jeho pozitivn�ch ��ink� na lidsk� zdrav�. A je�t� n�co- v�no je t�eba p�t k j�dlu, ne na la�n� �aludek.

Pokud j�me bobule hrozn�, m�li bychom je j�st i se slupkami, vyu�ijeme tak maxim�ln� mno�stv� fenol�. B�l� v�na obsahuj� m�n� fenol� ne� v�na �erven�, p�i v�rob� �erven�ho v�na, p�esn�ji �e�eno p�i nakva�en� rmutu, jsou slupky i du�ina v mo�tu del�� dobu. V t�to f�zi do n�j p�ech�zej� polyfenoly. U b�l�ch v�n prob�h� lisov�n� rychleji a doba, po nich� jsou mo�t, slupky a du�ina v kontaktu, je krat��.

V�no obsahuje v�ce ne� tis�c l�tek, z nich� n�kter� nebyly je�t� p�esn� analyzov�ny. V�t�ina t�chto l�tek, nap�. Vitaminy a miner�ln� l�tky, poch�z� z hrozn�, tj. z v�choz� suroviny v�na. Dal�� vznikaj� b�hem zpracov�n�, nap�. etanol nebo glycerol, jin�, nap�. cukr nebo vitamin C, se z��sti nebo upln� odbour�vaj�.

V�no se z 80% a� 90% skl�d� z vody, nejd�le�it�j�� slo�ky. T�ch 15 % rozd�lu se vysv�tluje podle druhu v�na men��m nebo v�t��m obsahem taninu, organick�ch kyselin, miner�ln�ch sol� a pektinu, kter� dohormady tvo�� bezcukernat� extrakt.
Druhou nejv�t�� slo�kou je etylalkohol. Tak� jeho obsah kol�s� podle toho, o jak� druh v�na se jedn�. Na etiket�ch je jeho obsah uv�d�n v % vol. Nebo % obj. Tento �daj je povinn�, a net�k� se kvality v�na. V�no s 11% obj. alkoholu m��e b�t lehk� a velmi p��jemn�, kde�to jin�, s 13% obj. alkoholu, u� stoup� do hlavy. Rozhoduj�c� je v�dy struktura a vyv�enost jednotliv�ch slo�ek, jako jsou kyseliny, zbytkov� cukr, alkohol, taniny a barviva.

Obsah cukru v such�ch v�nech je zpravidla ni��� ne� 2 gramy na litr, u u�lechtil�ch sladk�ch v�n v�ak m��e dos�hnout a� 500 gramu na litr.

V pr�b�hu stalet� bylo v�no pova�ov�no nejen za pochutinu, n�br� i za l�k. Krom� toho slou�ilo dlouhou dobu jako z�kladn� potravina, v�t�inou se michalo s vodou a zah�n�la se j�m ��ze�. Ostatn� v mnoha publikac�ch se v�no ozna�uje za ,,nejhygieni�t�j�� n�poj��. A �asto bylo skute�n� m�n� nebezpe�n� p�t z�ed�n� v�no ne� �istou vodu.

Za��tek 20. stolet� byl p�edev��m ve znamen� r�zn�ch ,,lig na podporu st��dmosti��, kter� vyt�hly do boje proti p��m�ch i nep��m�m ��ink�m alkoholu.
D�sledkem t�chto hnut� byla prohibice, jako nap�. ve Spojen�ch st�tech. Zde a ve Skandin�vii se prodej alkoholu je�t� dnes ��d� velmi p��sn�mi p�edpisy. V USA musej� b�t l�hve opat�eny varov�n�m o �kodlivosti alkoholu na lidsk� zdrav�.

V 90.-t�ch letech 20. stolet� se objevovalo st�le v�ce hlas� poukazuj�c�ch na kladn� ��inky um�rn�n�ho konzumu alkoholu, ale �kodliv� vlivy nem�rn�ho pit� alkoholu se nezaml�uj�.

V oblasti st�edozem� se v�no opravdu tradi�n� pije denn� k j�dlu, je to tedy n�co zcela jin�ho ne� opice v sobotu ve�er, na kter� se podepisuj� hlavn� pivo a tvrd� alkohol.

Popudem k t�to nov� argumentaci se staly v�klady francouzk�ho v�dce Serge Renauda v po�adu americk� stanice CBS 60 minut. Pod n�zvem Francouzk� paradox v tomto po�adu p�edstavil studii prov�d�nou ve sv�tov�m m���dku, ket� p�inesla n�sleduj�c� v�sledek : p�esto�e Francouzi konzumuj� stejn� mno�stv� tuku jako Ameri�an�, je po�et �mrt� na kardiovaskul�rn� onemocn�n� ve Francii 2,5 kr�t ni��� ne� v USA. Studie uk�zala, �e �mrtnost na nemoci srdce byla t�m ni���, c�m vy��� byla byla v dan� zemi konzumace alkoholu. Ve Francii, Portugalsku a It�lii se kardiovaskul�rn� choroby vyskytuj� velmi z��dka, nej�ast�j�� jsou naopak ve skandin�vsk�ch zem�ch a ve Velk� Brit�nii.

Alkohol zp�sobuje, �e krev nen� tak hust�, a p�i pravideln�m pit� v�na kles� hladina �kodliv�ho cholesterolu (LDL) v krvi.
P���inou toho, �e pit� v�na je dobr� pro zdrav�, v�ak nen� jen alkohol. V�deck� studie ukazuj�, �e ne v�echny alkoholick� n�poje maj� tak pozitivn� vliv na zdrav� �lov�ka. Je t�eba vz�t v �vahu i jin� slo�ky v�na, nap�. polyfenoly.
Ty maj� ochrann� vliv na kapil�ry a na kolagen v c�vn�ch st�n�ch, br�n� agregaci desti�ek, a t�m zamezuj� tvorb� krevn�ch sra�enin. Krom� toho maj� slin� inhibi�n� vlastnosti v��i oxidaci, a zabra�uj� tak zm�n�m bun��n�ch st�n v srde�n�ch c�v�ch i v mozku. Vedle preventivn�ch ��ink� p�i srde�n�ch chorob�ch se proto v�nu p�ipisuje i pozitivn� vliv p�i k��b� rakoviny a Alzheimerovy nemoci.

V�sledky v��e uveden�ch studi� v�ak nelze p�i��tat pouze v�nu. Ze srovn�n� stravovac�ch n�vyk� ve St�edozom� a ve Spojen�ch st�tech vypl�v�, �e v ji�n� Evrop� se j� v�ce �erstv�ho ovoce a zeleniny, m�n� �erven�ho masa, v�ce s�r� a m�n� plnotu�n�ho ml�ka, v�ce olivov�ho oleje a m�n� m�sla a slaniny. T�to st�edozemsk� kuchyni se dnes s oblobou d�v� p�ednost.

Ukazuje se tedy, �e v�no m��e spolu s jin�mi faktory p�isp�t k dlouhov�kosti, jestli�e se pije pravideln� a sv�dom�m odpov�dnosti, s po�itkem a m�rou.